Övrigt

Läs mer om vad som gäller angående nycklar, el-, fläkt- och vattensystem, lägenhetsbesiktning, skötselråd gällande fönsterkarmar m m.

 

 

Det är av största vikt att du som medlem i föreningen läser stadgarna, ordningsföreskrifter/trivselregler och all annan information som ges ut! 

Balkonger
Balkongskydden ansvarar föreningen för. De får inte avlägsnas från balkongerna. Det är ej tillåtet att förändra balkongskydden. Färgen på utsidan är gemensam för samtliga lägenheter i föreningen och den får inte ändras. Färgen på insidan står det varje bostadsrättsinnehavare fritt att ändra eller komplettera.

Grillning på balkongerna är förbjudet, vill man grilla så får man gå till parken där en grillplats finns, den ligger i närheten av lekparken (bakom D-huset och framför C-huset). 

Markiser som sätts upp ska vara enfärgad blå, ingen annan färg få sättas upp. Det är inte tillåtet att skaka mattor, sängkläder m.m genom fönster eller balkong. Inga blomlådor får heller hängas/ sättas fast utanför balkongerna för de som bor på mitten våningen och högst upp likaså de som bor och har te.x en trapp nedanför, dessa kan ramla ner och skadorna kan bli stora både på människor och på egendomen.  

Besiktning
Bostadsrätter som säljs måste gå igenom en besiktning. EFS  ser över att ventilationen, element, fönster, elinstallationer, avlopp, kranar, ytterdörr, väggar, tak,wc-stol och annat är som det ska vara. Detta kostar 395 kr och betalas av säljaren (mer info ges av EFS).

Brevboxar
Det är inte tillåtet att "klottra" och sätta dit egna namnskyltar på brevboxarna och tidningsställ, utan behövs det bytas namn kontaktas styrelsen (se fliken "Kontakt" i sidhuvudet).

Elsystem
I bostadsrätten är det 220 volt,och som bostadsrättsinnehavare ansvarar ni själva för elsäkerheten. Åtgärder/förändringar får endast göras av behörig elektriker.

Fläktsystem
Huset ventileras av ett frånluftssystem (f-system) Centrala frånluftsfläktar placerade på taket suger ut luften ut bostadsrätten genom frånluftdon, spiskåpa i kök och ventiler i WC och badrum. I anslutning till fönster finns uteluftsventiler som ska släppa in uteluft till bostadsrätten. Uteluften kallas också ersättningsluft pga att den ersätter bostadsrätten luft som sugs ut av frånluftsfläkten på taket.
För att rätt frånluftsmängd ska erhållas och bostadsrätten blir bra ventilerad skall uteluftsventiler hållas öppna så mycket som möjligt. Om de inte är öppna kommer frånluftsmängden att minska och ersättningsluften tas från andra otätheter i lägenheten såsom  t ex ytterdörr och eventuellt otäta rör-kabelgenomföringar m.m.

För att få maximal ventilation t ex vid matlagning, skall ett fönster (helst ett fönster så långt bort ifrån köket) eller balkongdörr öppnas. Öppnas köksfönstret kan matos spridas i lägenheten pga att uteluften skall passera genom  köket och vidare för att ventilera badrum.

Egna spisfläktar får INTE kopplas in på fastighetens kanalsystem eftersom man då riskerar att förstöra ventilationsflödet i flera lägenheter och i värsta fall trycka in matoset till grannarna. Kolfilterfläktar kan gå bra att installera om den renade luften efter kolfiltret mynnar i köket, en fast kontrollventil monteras till fastighetens kanalsystem och luftflöden injusteras. Kontakta styrelsen innan byte av spiskåpa eller vid installation av kolfilterfläkt.

Fönster
Tänk på att smörja fönstrerna 1-2 gånger per år, läs mera i skötselråden som har delats ut till alla. Här kommer ett tips vad man kan använda, CRC:s Litiumfett, finns på Jula och kostar 99,90 kr  Länk till Litiumfett   kan säkert finnas på andra ställen också.

Under huvudmenyn > Information finner du även Dalkarlarnas manual för skötsel av fönstren.

Nycklar
Varje bostadsrätt har tilldelats tre uppsättningar nycklar för överlås, huvudlås och brevbox.
Det finns två nycklar till lägenhetsdörren, en till polislåset märkt Mottura. Till föreningens allmänna utrymmen har föreningen nu installerat Iloq.
 
Mottura-nyckeln kan man själv införskaffa utan tillstånd från styrelsen.När det gäller den andra, ASSA- nyckeln, måste lägenhetsinnehavaren begära en rekvisition från styrelsen. Vid begäran anges hur många nya nycklar man behöver ha.
 
När man sedan fått rekvisitionen från styrelsen vänder man sig till AB Norrlås i Jakobsberg. Mot uppvisande utav rekvisitionen gör de en ny nyckel. Ta även med en fungerande nyckel samt legitimation. Lägenhetsinnehavaren betalar kostnaden för nya nycklar direkt till AB Norrlås.
Skulle en nyckel gått av eller inte fungerar kan man gå direkt med den nyckeln till AB Norrlås för att få den utbytt. Man lämnar då den gamla nyckeln till AB Norrlås och behöver således inte någon rekvisition från styrelsen.  Även här bekostas den nya nyckeln av lägenhets-innehavaren.

Pantsättning
Det bästa är att i första hand vända sig till SBC kundtjänst när man har frågor om pant på sin lägenhet.
Tips! På din avi hittar du inloggningsuppgifter till www.sbc.se där du som medlem/hyresgäst kan se dina avier, ditt saldo med mera. Du kan även själv logga in på SBC hemma med ditt bank-id och göra vissa saker själv.

Säkerhetsdörr
Det är inte tillåtet att byta ut säkerhetsdörren.

Vattensystem
Anlita alltid auktoriserad VVS-firma när du gör åtgärder eller förändringar i vattensystemet. Vid funderingar kontakta EFS för rådgivning.